Het Polderhuis in Amsterdam

Het schilderij van HJW heet volgens de Monografie ‘Het Polderhuis in Amsterdam’. Het gaat hier om het polderhuis aan de Stadhouderskade hoek Ruysdaelkade, opzij van het Rijksmuseum, tussen de schutsluis en de overhaal voor groenteschuiten aan het eind van de Boerenwetering bij de Buitensingel. Het terrein er omheen heet sinds 1999 Carel Willinkplantsoen.

Het werd in februari 1925 afgebroken, dus HJW moet het daarvoor (wellicht in de herfst van 1924, zie de bomen) hebben geschilderd.

Bron: https://www.wikiwand.com/nl/Polderhuis_(Boerenwetering)

In het Polderhuis vonden vergaderingen van het polderbestuur van de Binnendijkse Buitenvelderse polder plaats. Het polderhuis werd door de poldermeesters verhuurd. De huurder had zijn inkomsten uit inning van schutgelden en de ‘tapnering’. Rond 1900 was er een Café-Biljard waar men Van Vollenhoven Stout schonk, ‘hét bier voor oude vrouwen, kinderen, bloedarmoedigen, maaglijders, zwakken en kraamvrouwen’(https://verlorenbieren.nl/verloren-bieren-15-van-vollenhovens-stout/)

Het grote wiel dat je op de foto uit 1910 ziet was de overhaal – zo te zien (qua omvang) voor groenteschuiten, die hier Amsterdam binnenkwamen. Daarmee konden ze vanuit de Boerenwetering naar de Buitensingel worden gesleept, zodat ze niet door de schutsluis (rechts op de foto) hoefden.

Tijdwinst dus.

Zie de foto uit 1895 toen kennelijk aan de kade werd gewerkt en de overhaal om die reden gestremd was, zodat de groenteschuiten door de sluis moesten.

Op het schilderij van HJW zie je de schutsluis en niet de overhaal, dus staat het beeld haaks op de foto uit 1910.Vermoedelijk heeft hij aan de Hobbemakade gezeten, met het Rijksmuseum in de rug, vrijwel op hetzelfde punt vanwaar de foto uit 1895 is genomen, alleen heeft hij alles links van het houten huisje er uit gelaten.

Andere foto’s (gedateerd ca 1920) laten zien dat het huisje in die tijd al sterk verwaarloosd was en dat de kruislingse hekjes in de linker twee bogen van de veranda waren verwijderd, net als in het schilderij van HJW. Vermoedelijk is dat dus rond 1920 geschilderd